DEX

Сортирај по:

Децентрализирани менувачници или DEX се автономни децентрализирани апликации (DApps) кои им овозможуваат на купувачите или продавачите на криптовалути да тргуваат без да се откажат од контролата над нивните средства на кој било посредник или чувар (централизирана апликација).

Овој тип на инфраструктура е фундаментално различен од централизираните менувачници каде што корисниците ги предаваат своите крипто средства на менувачницата, при што менувачницата е чувар на средствата и во суштина издава IOUs за корисниците да тргуваат со нив на нивната платформата.

DEX-овите првично беа замислени како решение за да се елиминира потребата од било кој надзор и одобрување на трејдови направени во рамките на одредена размена. Преку помош на паметни договори, DEX работи комплетно автоматски. Ова ги прави "Truly Peer-to-Peer".

Прочитај повеќе за концептот позади децентрализираните менувачници.

Newsletter

Не пропуштај да се зачленеш во единствената крипто листа на македонски!

За Крипто Култура

Од заедницата - за заедницата

Навигација
Заследи