Добредојде во Иднината на Парите

Запомни дека ова што го правиме тука не е валута [Биткоин]. Ова е преработка на социјалните системи на организирање што досега работат со неуспех. Застарените системи на хиерархија од 18-от век веќе се заменуваат со рамни архитектури базирани на мрежи – без разлика дали тоа било мрежа како интернетот или било која апликација што работи на него, или самиот Биткоин. Валута е само првата апликација. Кога ќе имаш мрежа што може да ти понуди неутрална доверба, можеш да изградиш безброј апликации над неа, а притоа немора да бараш ничија дозвола.

Биткоин е многу повеќе од валута. Кога кажувам дека Биткоин е „Интернетот на парите“, не го потенцирам зборот „пари“, туку интернет. Добредојде во иднината на парите.

Текстот е преведен извадок од книгата “The Internet of Money” од Андреас Антонопулус. За повеќе информации за книгата и авторот кликни тука.

Андреас М. Антонопулос е најпродаван автор, говорник, едукатор и еден од најистакнатите светски експерти за Биткоин и отворени блокчејн мрежи. Познат по тоа што одржува одлични разговори кои комбинираат економија, психологија, технологија и теорија на игри со тековните настани, лична анегдота и историски преседан што без напор ги преведува комплексните теми како блокчејн технологија надвор од апстрактното ниво и директно во реалниот свет.

Rate:

5 out of 5 stars(1 rating)

Напишете коментар

Блог

Добредојде на нашиот блог. Тука ќе ги најдеш сите статии од Крипто Култура и линкови до оригиналните содржини.

За да најдеш некој друг ресурс или апликација, погледни ги сите ресурси или колекции.

Меме Токени - Токени кои немаат реална корисност, направени…

Прочитај повеќе

Newsletter

Не пропуштај да се зачленеш во единствената крипто листа на македонски!

За Крипто Култура

Од заедницата - за заедницата

Навигација
Заследи

Блокатор на реклами

Здраво! Покажете ја Вашата поддршка и исклучете го Вашиот блокатор на реклами. Благодарни сме за Вашата поддршка.

Refresh Page
x